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QUESTION PRESENTED 

May a per diem district court judge and the lawyers in the law firm of that per diem 

judge practice in district court? 

DISCUSSION 

I. 	 A PER DIEM DISTRICT COURT JUDGE IS PROHIBITED FROM PRACTICING AS A LAWYER 
IN ANY DISTRICT COURT WITHIN THE CIRCUIT THE JUDGE SITS AS A PER DIEM 
DISTRICT JUDGE 

Section B(1 )lb) of the application section of the Hawaii Code of Judicial Conduct 

exempts part-time judges from Canon 4G's prohibition on a judge practicing law. However, 

Section B(2) adds the condition that a part-time judge "shall not practice law in the court on which 

the judge serves." 

The rationale for that proscription is that the part-time judge's inherent problem of 

keeping the role of judge completely separate from the role of practicing attorney is insurmountable 

when the judge practices in his or her own court before judges to whom he or she is also a 

colleague and interacting with court staff to whom he or she is also a supervisor. Such practice 

would put a part-time judge in the position of having an advantage in cases in which he or she is 

involved as an attorney, or at least of appearing to have such an advantage. 
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For purposes of applying the prohibition of Section 8(2), this Commission views the 

"court" in which a per diem judge serves, as the district court of the entire judicial circuit in which 

the district court is established. See H.R.S. § 604-1 (district court); H.R.S. § 571-8 (district family 

court). 

Therefore, a per diem district court judge is prohibited from practicing law in the 

district courts in the county or circuit in which the judge sits. 

In general, a per diem judge may practice as an attorney in any court in any county 

or circuit other than the one in which he or she sits as a judge. A per diem judge may also practice 

as an attorney within the county or circuit the judge sits, in all levels of the courts other than 

district court. However, the Commission emphasizes that a part-time judge must be careful to 

ensure that representation as an attorney in a specific case does not violate any duty imposed by 

the Code of Judicial Conduct. Under Canon 2A, a part-time judge is required to conduct himself or 

herself, even while acting as an attorney, "in a manner that promotes public confidence in the 

integrity and impartiality of the judiciary." 

Part-time judges should keep in mind when they are considering taking a case and 

when they appear as attorneys in other courts, the requirements of Canon 28: 

A judge shall not allow family, social, political or 
other relationships to influence the judge's judicial 
conduct or judgment. A judge shall not lend the 
prestige of judicial office to·advance the private 
interests of the judge or others; nor shall a judge 
convey or permit others to convey the impression 
that they are in a special position to influence the 
judge . 

• 
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Similarly, the Commission reminds part-time judges of the following code requirements. 

Canon 4A: A judge shall conduct all of the judge's 
extra-judicial activities so that they do not: (1) cast 
reasonable doubt on the judge's capacity to act 
impartially as a judge; (2) demean the judicial office; 
or (3) interfere with the proper performance of 
judicial duties. 

Canon 3A: The judicial duties of a judge take 
precedence over all the judge's other activities. 

Canon 38(11 ): A judge shall not disclose or use, for 
any purpose, unrelated to judicial duties, nonpublic 
information acquired in a judicial capacity. 

Canon 3E(1 ): A judge shall disqualify himself or 
herself in a proceeding in a which the judge's 
impartiality might reasonably be questioned.... 

These provisions are not any of those from which part-time judges are exempt, and the duties they 

impose apply to part-time judges to the same extent as full-time judges. 

II. 	 A PER DIEM JUDGE SHOULD NOT ALLOW LAWYERS IN THE JUDGE'S LAW FIRM TO 
PRACTICE IN THE DISTRICT COURT WITHIN THE CIRCUIT THE JUDGE SITS AS A PER 
DIEM DISTRICT JUDGE 

The Code of Judicial Conduct does not expressly prohibit lawyers in a per diem 

judge's law firm from practicing before other judges in the court in which the per diem judge sits. 

In fact, the code does not govern the conduct of the members of the per diem judge's law firm. 

However, if the appearance by a member of the per diem judge's firm before other judges on the 

same court would create an appearance of impropriety or undermine the public confidence in the 

judiciary, the judge is required to try to prevent his or her attorney-colleagues from appearing 

before his or her judicial-colleagues and if that attempt is unsuccessful, to terminate the association 

with attorneys who appear in the judge's court. 
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Examples of advisories issued in other states include the Arizona Judicial Ethics 

Advisory Committee, which reasoned: 

While the Code of Judicial Conduct does not 
apply directly to lawyers, the part-time judge cannot 
continue to associate with lawyers whose practice in 
her court gives rise to the appearance of impropriety. 
. . . The judge's continued association alone 
implicates Canon 2 by contributing to the apparent 
impropriety. 

The associates and partners of a part-time 
judge generally may not appear in the judge's court, 
even if the judge does not hear their cases. Although 
the appearance of impropriety is arguably attenuated 
compared to that created when the judge herself 
practices before the court, the taint remains. An 
observer or party might suspect that the lawyer's 
association with the part-time judge fosters special 
influence or advantage. Arizona Advisory Opinion 
92-16. 

Also, the Texas Committee on Judicial Ethics advised that the partners or associate 

attorneys of a part-time associate judge may not practice in the court in which the associate judge 

is appointed to serve. Texas Advisory Opinion 190 11996). In that advisory, the Committee 

stated, "Canon 2B provides that a judge shall not permit others to convey the impression that they 

are in a special position to influence the judge. In this situation, partners or associates of the part­

time associate judge would be in a position to convey this impression." 

Similarly, other states have concluded that lawyers in the part-time judge's law firm 

should not practice in the court in which the part-time judge sits. See Florida Advisory Opinion 90­

26; Indiana Policy Statement on Part-time Judges (December 8, 1983). 
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Accordingly, this Commission concludes that per diem district judges, as well as the 

lawyers in their law firms cannot practice as lawyers in the district courts within the circuit in 

which the per diem judge sits. 

FOR THE COMMISSION 
ON JUDICIAL CONDUCT 

(, I . 
/·~/,.___._~4,7'... 

I GERALD Y. SEKIYA, CHAIR 
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IN THE SUPREME COURT OF THE STATE OF HAWAI'I 
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ORDER 	 :::1 en
t.O

The part of Hawaii's Revised Code of Judicial Conduct 

{exhibit B of the Rules of the Supreme Court of the State of 

Hawai'i) titled "Application of the Code of Judicial Conduct" is 

hereby amended by adding a new section D, as follows: 

D. 	 Courts distinguished. For purposes of • 
part B.(2) of this Application of the 
Code of Judicial Conduct, the District 
Family Courts and the District Courts 
are separate courts. A part-tL~e judge 
assigned to preside solely in District 
court is not disqualified from 
practicing before the District Family 
Court and a part time judge assigned to 
preside solely in the Dist=ict Family 
Court is not disc;:ualified from 
practicing before the District Court. 

DAT"'....D: Honolulu, Hawai'i, Decembe= 30, 1996. 
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