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DISQUALIFICATION ISSUES WHEN A PART·'I'IME JUDGE �
APPEARS IN A CASE AS A LAWYER �

INTRODUCTION �

Part-time judges are allowed to practice law. A number of disclosure and/or disqualification or 
recusal issues arise for the presiding judge when a Part-time judge appears in a case as a lawyer before the 
presiding judge. 

REQUEST FOR ADVICE 

The Commission on Judicial Conduct has been requested to provide disclosure and/or �
disqualification or recusal guidelines for a presiding judge when a Part-time judge, who serves in the �
same circuit as the presiding judge, appears in a case as a lawyer before the presiding judge. �

DEFINITIONS 

For purposes of this advisory opinion, the following definitions apply: 

"Code" means the Hawai'i Revised Code of Judicial Conduct. 

"Rule" means a numbered rule under each canon of the Code. 

"Presiding Judge" refers to the judge (full-time or part-time) in the District Court or District �
Family Court to whom a case is assigned. · �

"Part-time Judge" refers to a part-time (also referred to as "per diem") judge who is engaged in �
the practice oflaw. �

"Part-time Judge/Lawyer" refers to a Part-time Judge who serves in the same circuit and appears 
as a lawyer in a case assigned to the Presiding Judge. 

"Judicial colleagues" refers to judges (full-time and part-time) who serve as judges in the same �
court of the same circuit, or have some other significant judicial working relationship between them. �
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APPLICABLE CODE AND RULES 

Rule 3.10 provides, in relevant part, that "A judge shall not practice law." However, Part III 
(a)(2) of the Code, in qualifying the applicability of Rule 3.10 of the Code, which prohibits a judge from 
practicing.law, allows part-time judges to engage in the practice of law. See also HRS §604-2. 

Part III(b) of the Code provides that "a part-time judge shall not practice law in the court on 
which the judge serves." 

Part III ( c) of the Code provides that the "District Family Courts and the District Courts are 
separate courts. A part-time judge assigned to preside solely in District Court is not disqualified from 
practicing before the District Family Court, and a part-time judge assigned to preside solely in the District 
Family Court is not disqualified from practicing before the District Court." 

Rule 2.ll(a) of the Code provides that "Subject to the rule of necessity, a judge shall disqualify or 
recuse himself or herself in any proceeding in which the judge's impartiality might reasonably be 
questioned...." 

The purposes of the foregoing rules are to: 

• promote the "public confidence in the independence, integrity, and impartiality of the 
judiciary and shall avoid impropriety and the appearance of impropriety. See Rule 1.2. 

• deter "misusing the prestige of judicial office to advance the personal or economic 
interests" of the Part-time Judge /Lawyer and others, including clients of the Part-time Judge/Lawyer. See 
Rule 1.3. 

ADVISORY 

A Presiding Judge must consider disclosure and/or disqualification or recusal whenever a 
Part-time Judge/Lawyer appears in a case before the Presiding Judge under the following 
circumstances. 

1. � Presiding Judge and Part-time Judge/Lawyer Serve as Judges in the Same Court. Generally, 
when the Presiding Judge and the Part-time Judge both serve as judges in the same court of the 
same circuit, they are considered to be judicial colleagues. The Presiding Judge is disqualified 
from handling cases in which.the Part-time Judge/Lawyer represents a party in a case before the 
Presiding Judge because, as judicial colleagues, they may be perceived as affording personal 
advantage or deferential treatment to each other or otherwise discussing ex parte matters 
involving the case. 

If a Presiding Judge sits in both the District Court and District Family Court, then a Part-time 
Judge, whether sitting in the District Court or District Family Court, and the Presiding Judge are 
judicial colleagues. When a Part-time Judge/Lawyer appears before the Presiding Judge, who 
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in both the District Court and District Family Court, the Presiding Judge should disqualify from 
presiding over the case. 

2. � Presiding Judge Has Supervisory Responsibiiities Over a Part-time Judge. If a Presiding Judge 
has supervisory responsibilities over a Part-time Judge, including the assignment of cases or 
responsibilities, training, or supervision of a Part-time Judge, the Presiding Judge and the Part-.· 
time Judge are judicial colleagues. In such circum~tance, the Presiding Judge should disqualify 
when a Part-time Judge/Lawyer, over whom the Presiding Judge has such responsibilities, 
appears in a case before the Presiding Judge. 

For purposes of determining whether a Part-time Judge is a judicial colleague of another judge, a 
title given to a judge is not necessarily determinative of whether the judge is serving in that 
position. The actual performance of responsibilities, duties or services should be considered and 
not merely the title assigned to the judge. 

For example, a circuit court judge may be designated as the chief judge of the circuit ("circuit 
court/chief judge") which includes the Circuit Court and the District Court and District Family 
Court. The circuit court/chief judge hears felony domestic abuse cases but does not handle any 
other family court matters which are handled by the District Family Court. If there is no 
interaction between the circuit court/chief judge and the Part-time Judge who is assigned only to 
the District Family Court, the circuit court/chief judge would probably not be considered to be a 
judicial colleague of that District Family Court only Part-time Judge. 

3. � Limited Administrative Types of Tasks May Not be Considered Sufficient to Disqualify. A 
Presiding Judge's performance in one court of some limited and only occasional ministerial or 
purely administrative services which do not involve adversarial or materially substantive matters, 
may be de minimus or insignificant, and not enough to consider the Presiding Judge to be a 
judicial colleague of a Part-time Judge/Lawyer practicing before the Presiding Judge in that same 
court which warrants disqualification or recusal. 

For example, a Presiding Judge assigned only to the District Family Court may, on occasion or 
due to necessity, be assigned on a limited basis, to perform certain duties in matters within the 
jurisdiction of the District Court such as: 

• � weekend/after hours reviews of JDPC' s Gudicial determination of probable cause) and 
search warrants; 

• � custody arraignment and pleas or the like; 

• � stipulations or uncontested per forma motions; 

• � setting trial or motion hearing date; 

• � continuing a matter; or 

• � acting on written submissions of civil traffic infraction motions and answers. 
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Such limited assignments or performance of tasks are not necessarily tantamount to serving in the 
District Court, when such limited assignments or performance represent the only activity 
performed by the full-time or Part-time Judge in that court. De minimus or insignificant activities 
alone are generally not necessarily sufficient to require, in this example, the Presiding Judge to 
disqualify from handling a case when a District Court Part-time Judge/Lawyer appears before the 
Presiding Judge in the District Family Court. 

4. � "Wait Period" After the Elimination of a Disqualifying Factor. If an activity is not clearly de 
minimus or insignificant, reassignment from that activity eliminates the circumstance that may 
otherwise result in a Presiding Judge and a Part-time Judge to be considered judicial colleagues, 
and there is no wait period before the Presiding Judge may handle a case in which the Part-time 
Judge/Lawyer appears. For example, if a full-time District Court judge is handling hearings but 
not fully contested trials only once or twice a month in District Family Court, then as soon as that 
duty is eliminated, the basis requiring disqualification from handling judicial colleague cases is 
eliminated immediately, and a wait period might not be necessary. As the eliminated activity 
increases in significance, however, a wait period may need to be considered. 

5. � Part-time Judge/Lawyer Appears Before a Presiding Judge. Who is a Part-time Judge. Subject to 
applicable Rules, a Presiding Judge, who is a Part-time Judge, is not automatically disqualified 
when a Part-time Judge/Lawyer, who-presides in a different court in the same circuit, appears 
before the Presiding Judge. For example, subject to applicable Rules, a Presiding Judge, who is a 
District Court Part-time Judge, is not disqualified from presiding over a case in which a District 
Family Court Part-time Judge/Lawyer appears in a case. The same would apply if the roles were 
reversed. 

Where both the Presiding Judge, who is a Part-time Judge, and the Part-time Judge/Lawyer 
appearing before the Presiding Judge are allowed to practice law, the Presiding Judge must 
consider whether there is an appearance of impropriety, the Presiding Judge's impartiality might 
reasonably be questioned or the Presiding Judge has a personal bias or prejudice for or against the 
Part-time Judge/Lawyer who is appearing in a case before the Presiding Judge. For example, if 
the Presiding Judge and the Part-time Judge/Lawyer have a case in which both are involved as 
lawyers, the Presiding Judge should disqualify from hearing the case in which the Part-time 
Judge/Lawyer is appearing. 

The rule of necessity has relevance when crisscrossing occurs and special consideration needs to 
be given on a case-by-case basis to all factors including whether there is an appearance of 
impropriety, the Presiding Judge's impartiality might reasonably be questioned or the Presiding 
Judge has a personal bias or prejudice for or against the Part-time Judge/Lawyer who is appearing 
in a case before the Presiding Judge. In any event, the fact that the Presiding Judge and Part-time 
Judge/Lawyer appearing before the Presiding Judge are both Part-time Judges, but serving in 
different courts in that circuit, should be disclosed on the record. 

6. � Lawyer in the Part-time Judge's Law Firm Appears before the Presiding Judge. Partners and 
associates of a Part-time Judge/Lawyer are not allowed to practice law in the court in which the 
Part-time Judge sits. 
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A Presiding Judge is not necessarily disqualified from handling a case which involves a lawyer 
from the law firm of a Part-time Judge/Lawyer who is considered a judicial colleague of the 
Presiding Judge. 

For example, ifa lawyer in a case in District Court is the partner or associate of a District Family 
. Court Part-time Judge, who, in tum, is a judicial colleague of the Presiding Judge, the Presiding 
Judge should disclose on the record in the case the relationship involving thy lawyer and the 
(District Family Court) Part-time Judge/Lawyer's law firm. Also, on a case-by-case basis, the 
Presiding Judge should examine and consider all factors regarding the relationship between the 
Presiding Judge and the Part-time Judge as judicial colleagues and the Part-time Judge's law firm, 
to consider whether disqualification or recusal is appropriate. 

CONCLUSION 

In summary, the Rules provide that a Part-time Judge is permitted to practice law but not in the 
court in which the Part-time Judge sits. The Rules make a distinction between the District Court and the 
District Family Court as being separate courts. The Commission has advised that the partners or 
associates of a Part-time Judge are not allowed to practice law in the court in which the Part-time Judge 
sits. 

This advisory is not an exhaustive analysis of all circumstances when the Presiding Judge must 
consider disclosure and/or disqualification or recusal whenever a Part-time Judge/Lawyer appears in a 
case before the Presiding Judge. 

Even though a Part-time Judge is allowed to practice law, except in the court in which the Part­
time Judge sits, whenever the Presiding Judge knows that a Part-time Judge/Lawyer is appearing in a 
case, the Presiding Judge must consider whether there are circumstances which require the Presiding 
Judge to disclose and/or disqualify or recuse in the interest of protecting the public confidence in the 
independence, integrity, and impartiality of the judiciary and avoiding the appearance of impropriety. 
Further, for the same reason, a Presiding Judge must also consider disclosure and/or disqualification or 
recusal on a case-by-case basis when the Presiding Judge knows that a partner or associate of a Part-time 
Judge is appearing in a case.before the Presiding Judge. 

Similarly, whenever a Part-time Judge/Lawyer is appearing before a Presiding Judge, the Part­
time Judge/Lawyer should be mindful of circumstances which might require the Presiding Judge to 
disclose and/or disqualify or recuse and bring the matter to the attention of the Presiding Judge if the 
Presiding Judge does not do so. 

FOR THE COMMISSION ON 
JUDICIAL CONDUCT 


