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QUESTIONS PRESENTED 

May a per diem judge express opinions regardfng political issues by: 11 J writing a letter 

to the editor of a newspaper endorsing a specific legislative proposal; 12) lobby the legislature in 

support of such proposal; and {3) testify in support of such proposal? May a per diem judge 

express opinions regarding judicial candidates by writing to the Chief Justice or the Governor? 

ANALYSIS 

The Code treats writing to the editor. lobbying, and testifying in support of a specific 

legislative proposal as political activities. Full-time judges are prohibited by Canon 58 of the 

Code from engaging in such political activities. Per diem judges are not prohibited from writing 

such a letter to the editor, or lobbying the members of the legislature. However, all judges, 

including per diem judges, must comply with Canon 28 of the Code which provides in part: 

... A judge shall not lend the prestige of judicial office to advance the 
private interests of the judge or others; nor shall a judge convey or 
permit others to convey the impression that they are in a special 
position to influence the judge. 

Therefore, while activities ( 1) and (2) are not prohibited, care must be taken not to use or 

appear to use the prestige of the judicial office. While engaging in these political activities on 

behalf of a specific proposal, per diem judges must be mindful of their positions as per diem 

judges, avoiding any reference to their per diem judge status, and must discourage others from 

doing so as well. 
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However, testifying at a legislative hearing on a proposal, is prohibited by Canon 4C of 

the Code. Canon 4C(1) provides: 

A judge shall not appear at a public hearing before, or otherwise 
consult with, an executive or legislative body or official except 
on matters concerning the law, the legal system or the administra­
tion of justice or except when acting pro se in a matter involving 
the judge or the judge's interests. 

This Canon prohibits appearances at public, legislative, or executive hearings except on matters 

concerning the legal system or the administration of justice. The Commission opines that 

testifying on a proposal is not a permitted exception to this Canon. 

Second, regarding any limitations on writing to the Chief Justice or the Governor to 

provide input as to the qualifications of judicial candidates, Canon 2B applies: 

A judge shall not testify voluntarily as a character witness. 

The Commentary to Canon 2B provides: 

Judges may participate in the process of judicial selection by 
cooperating with appointing authorities and screening committees 
seeking names for consideration, and by responding to official 
inquiries concerning a person being considered for a judgeship. 

The Commission opines that a per diem judge should not initiate communications with the 

Chief Justice or the Governor regarding the qualifications of an applicant unless the judge is 

specifically requested to do so. Even when specifically invited to comment, a judge must be 

sensitive to possible abuse of the prestige of office, and thus any information given should be 

objective, evenhanded, succinct, discreet, and limited to the judge's personal knowledge and 

experience, addressing only factors relevant to the candidate's performance of judicial office, 

and should not endorse one candidate over another. 



FORMAL ADVISORY OPINION #01-00 

November 28, 2000 
Page 3 

Publication of a "short list" of candidates or general announcements in the media 

inviting the public to comment about applicants are general requests and are not considered 

specific requests for information that the Canon contemplates. These types of invitations for 

comment are not "official inquiries" within the exceptions identified in the Commentary to 

Canon 28. 

There is widespread support for this position. The Alaska Commission on Judicial 

Conduct advised, sending an unsolicited letter to the Governor is improper because the 

"Governor's role in the selection process is political and any written unsolicited comments 

regarding the selection could be viewed as political." Alaska Advisory Opinion 97-1. A judge 

may submit a Jetter of reference or recommendation for a candidate for appointment to judicial 

office only if the judge is formally requested to do so by the appointing authority. Nevada 

Advisory Opinion 98-6. A judge may respond to inquiries from the executive or legislative 

branches about attorneys being considered for judicial posts if the inquirer has official 

responsibilities in the matter. New Jersey Memorandum (June 8, 1982). Unless specifically 

requested to do so, a judge may not write a reference letter concerning a judicial candidate to 

the judicial nominating committee or the appointing committee. North Dakota Advisory 

Opinion 92-1. A judge may communicate evaluations of candidates when requested to do so 

by the appointing authority, which includes the President, Senators, and their selection 

committees or commissions. U.S. Advisory Opinion 59 /1979, revised 1998). Because 

providing references and information fall within Canon 2, per diem judges are not exempt and 

must comply with this prohibition. 

With regard to testifying on a candidate's behalf, in addition to the specific prohibition 

on voluntarily giving character testimony, the general prohibition in Canon 28 against lending 

the prestige of judicial office to advance another's private interest would prohibit sworn 
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testimony or other public comment about a person's character. However, the Commentary to 

Canon 28 states, "A judge may ... testify when properly summoned," while cautioning that 

"[elxcept in unusual circumstances where the demands of justice require, a judge should 

discourage a party from requiring the judge to testify as a character witness." 

This Commission has opined in the past that while judges may testify at Senate 

confirmation hearings, such participation is strongly discouraged and is appropriate only with 

special caution. A Senate confirmation hearing is clearly that part of the judicial selection 

process which involves the legislature and, to the extent that such hearing is used for public 

endorsement, is considered political. A judge testifying at such a hearing is particularly 

susceptible to giving an appearance of personal and voluntary involvement in political activities 

which are generally prohibited. Such an appearance is also susceptible to creating an 

impression that a judge is inappropriately lending the prestige of judicial office to a political 

appointment. Considering these factors, although it is not prohibited, a judge should not freely 

testify at Senate confirmation hearings. Such testimony is discouraged, and special caution 

should be exercised when a judge decides to testify at a Senate confirmation hearing. (See 

Formal Advisory Opinion #02-93 and the Addendum dated March 31, 1994). 

CONCLUSION 

While per diem judges may write to the editor of a newspaper endorsing a specific 

proposal, and lobby the legislature on such proposal, the judge must be mindful of the judge's 

status, avoiding any reference to that status, and must discourage others from doing so as 

well. A per diem judge is prohibited from testifying at the legislature on anything other than a 

matter concerning the law, the legal system, or the administration of justice. A per diem judge 

should not initiate communications with the Chief Justice or Governor to comment on judicial 
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candidates, unless specifically invited to do so. Finally, a per diem judge is discouraged from 

testifying on behalf of a judicial candidate and in any event, special caution should be exercised 

when a judge decides to testify at a Senate confirmation hearing. 

FOR THE COMMISSION 

ON JUDICIAL CONDUCT 


