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QUESTION PRESENTED 

May a District Family Court per diem judge practice law in the divorce area if the per 

diem judge's Family Court assignments are limited to non-divorce matters? 

DISCUSSION 

The right of per diem judges to practice law is clearly established by statute. Hawaii 

Revised Statutes §604-2; In The Matter of the Application of David S. Ferguson, 74 Haw. 394 (1993). 

However, that right is limited by the Revised Code of Judicial Conduct which provides under 

"Application of the Code of Judicial Conduct, Section B": 

Continuing part-time judge. A continuing part-time 
judge ... shall not practice law in the court on which 
the judge serves. 

Per diem judges are part-time judges, as referred to in the Revised Code of Judicial 

Conduct. See Revised Code of Judicial Conduct, page i (Terminology); Informal Advisory Opinion 

#07-93 (3/31 /94). The use of the term "shall" is intended to be mandatory. See Revised Code of 

Judicial Conduct, p. 2 (Preamble); Town v. Land Use Commission, 55 Haw. 538 (1974). As such, the 

Revised Code of Judicial Conduct prohibits a per diem Family Court judge from practicing divorce law 

in the District Family Court even if the judge's per diem assignments in that court are restricted to non­

divorce matters. 
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